Cast Ajanslarında Eğitim

Cast ajansları ülkemizde giderek artan bir sektördür ve birbirlerinin farklılaşması açısından en etkin rolü oynayan faktörlerden biri de bu ajanslarda verilen eğitimlerdir. Herhangi bir başvuru sonucu kabul edilen adaylar, belirli süreçlerden geçtikten sonra kendini oldukça geliştirebilir. Bu süreçlerin ilk adımı genelde cast ajanslarında verilen eğitimdir ve detaylı şekilde incelenecek olursa bu eğitim birçok alanı kapsar. Eğitimler ajanstan ajansa değişkenlik gösterse de genel olarak tercih edilen oyunculardan alınan eğitimdir.

Kısaca bahsetmek gerekirse bu eğitimlerin içinde mimik, bakış, jest ve duruş gibi temel konulardan başlanır. Seçilen adaylar ilk olarak deneme çekimlerinde yer alır. Bu çekimlerde ilk kez kamera önüne geçen adaylar, eğitimin birinci aşamasında yer almış olurlar. Deneyim çekimlerinde başarılı bulunan adaylar, kısa bir değerlendirme sürecine girmiş olurlar. Ardından eğitimin devamında yer almak istedikleri alan konusunda seçim yapmaları gerekir. Tiyatro eğitimi, oyunculuk eğitimi ya da kamera önü oyunculuğu gibi farklı alanlar seçebilme imkanları vardır.

 

Tiyatrocu ya da dizi veya film oyuncuları, ajanslarla anlaşmalı olarak ajansta yer alan kişilere, isteğe bağlı olarak çeşitli şekillerde eğitimler vemeye başlar. Eğitim sürecinin devamında ise temel konulardan sonra uzun zamana yayılan kurslara başlanır. Bu kurslarda verilen düzenli dersler gerek eğitmenlerden gerekse tiyatro, dizi veya film oyuncularından alınabilir. Kursların genel süresi ise yaygın olarak iki ya da üç ay uzunluğunda olabilir. Cast ajanslarının çeşitli şubelerinde yer alan eğitmenlerle kamera önünde oyunculuk eğitimleri başlar. Genel olarak bakıldığında daha çok usta oyuncuları içeren ajanslar tercih edilir ve bu da cast ajansının başarısı ile aynı orandadır. Tiyatro, oyunculuk ve kamera önü oyunculuğu eğitimini de kapsayan bu süreç de temel cast ajansı eğitiminin en uzun süreci olur. Tercih edilen alan sadece tiyatro oyunculuğu ise ajansla anlaşmalı tiyatro oyuncuları bu konuda ajans modellerine eğitim verir. Oyunculuk eğitimi ve kamera önü oyunculuğu eğitiminde ise alanında ustalaşan oyunculardan eğitim direkt olarak alınır. Eğitim süreçlerinin sonunda oyunculuk sertifikasına da sahip olan modeller, kamera önünde veya tiyatro gibi alanlarda bu sertifikalarını kullanabilirler.